Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym

Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym

Pieczeń z ligawy po florencku z sosem kurkowym

Dzisiaj zabieram Was do słonecznej Toskanii, to właśnie stamtąd pochodzi inspiracja na to danie 🙂 Efekt zmian w moim życiu? Po części 🙂 Samo zdecydowało za mnie, więc nie mogłem nawet wykrzyczeć sprzeciwu, ale co tam? Czy się załamuje oczywiście, że nie, jestem jeszcze mocniejszy, a dania jeszcze smaczniejsze 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Pieczeń

  • 1 kg ligawy
  • ½ łyżki drobnoziarnistej soli morskiej
  • 4 łyżeczki świeżej lawendy
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 3-4 świeże liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 2 ziarna jałowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos kurkowy

  • 400 gram kurek
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki estragonu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie
 

  • Pierwsze co należy zrobić, to wszystkie ziarniste składniki zmiażdżyć w moździerzu i dodać reszty składników. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na noc, aby nabrała smaku i aromatu. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik i pieczemy w 180℃ przez około 1,5 godziny aż do kruchości. W międzyczasie przygotowujemy sos kurkowy. Grzyby przelewamy chłodną wodą, oczyszczamy i osuszamy. Następnie cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na tłuszczu. Dodajemy rozpuszczone masło, oliwę, kurki i chwilę dusimy. Wlewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku i wlewamy sok z cytryny. Mięso polewamy sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.