Owsiane pampuchy z jagodami
Owsiane pampuchy z jagodami
Dla jednych smak dzieciństwa, dla drugich nowa przekąska 😉 Takie są właśnie owsiane pampuchy z jagodami, można je zrobić z dowolnymi owocami, ale ta wersja zdecydowanie mi przypadła do gustu. Dla tych co nie wiedzą czym są pampuchy, to już spieszę z wyjaśnieniem, to po prostu kluski gotowane na parze 😉
Składniki
Składniki
- 20 gram świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka owsianego
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 400 gram jagód
- 500 gram mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy rozczyn, mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wsypujemy łyżkę mąki i odstawiamy, aż do wyrośnięcia. Gdy już zacznie działać fermentacja resztę mąki przesiewamy i dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk. Masło roztapiamy, wystudzamy i dodajemy do ciasta wraz ze szczyptą soli. Wyrabiamy i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części, do środka nakładamy jagód i formujemy kształtem pączki. Gotujemy w parowarze przez 9 minut i podajemy z ulubionym sosem 😉