Owsiane pampuchy z jagodami

Owsiane pampuchy z jagodami

Owsiane pampuchy z jagodami

Dla jednych smak dzieciństwa, dla drugich nowa przekąska 😉 Takie są właśnie owsiane pampuchy z jagodami, można je zrobić z dowolnymi owocami, ale ta wersja zdecydowanie mi przypadła do gustu. Dla tych co nie wiedzą czym są pampuchy, to już spieszę z wyjaśnieniem, to po prostu kluski gotowane na parze 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 400 gram jagód
  • 500 gram mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotowujemy rozczyn, mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Wsypujemy łyżkę mąki i odstawiamy, aż do wyrośnięcia. Gdy już zacznie działać fermentacja resztę mąki przesiewamy i dodajemy jajka. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk. Masło roztapiamy, wystudzamy i dodajemy do ciasta wraz ze szczyptą soli. Wyrabiamy i odstawiamy znów do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części, do środka nakładamy jagód i formujemy kształtem pączki. Gotujemy w parowarze przez 9 minut i podajemy z ulubionym sosem 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.