Kurczak curry z warzywami i ryżem
Kurczak curry z warzywami i ryżem
Dosyć niedawno chociaż już dłuższy czas i jeszcze gdy mieszkaliśmy na Starych Włochach, przy stacji był bardzo dobry chińczyk, którego miejsce zajął kolejny kebab. 50m naprzeciwko ta sama konkurencja, oba prowadzone przez Turków, jednak nie mają porównania z Amritem czy niegdyś z Saharą, gdy jeszcze dbała o jakość 🙂 Wróćmy jednak do chińszczyzny, która mimo wszystko domowym sposobem jest zdrowsza i mogą jeść ją dzieci:) Kurczak curry to jedno z moich ulubionych dań, które robi się bardzo prosto 🙂 Gotowi do gotowania? 🙂
Składniki
Składniki
- 2 filety kurczaka
- 400 gram opakowanie świeżego groszku
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 limonki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 ananas
- 2 łyżki przyprawy curry
- 500 gram ryż
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka mleczka kokosowego
Przygotowanie
- Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, słodką paprykę, imbir, sok z połówki limonki i wszystko razem mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i szklimy, pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka i smażymy na złoty kolor. Następnie wkładamy pokrojoną w kostkę paprykę, ananas, groszek, wlewamy mleczko kokosowe dodajemy curry, kurkumę i dokładnie mieszamy, aż sos nabierze złotego koloru 🙂 Doprawiamy do smaku i podajemy ze świeżo ugotowanym ryżem. Smacznego!