Grillowanie na balkonie część 2

Grillowanie na balkonie część 2

Grillowanie na balkonie część 2

W długi weekend aż w dwukrotnie odpalałem grilla, na horyzoncie pojawił się kolejny, krótszy niż ostatni, ale czy to oznacza, że nie można grillować? Oczywiście że nie, dlatego wkraczam z nowymi pomysłami na dania grillowe 🙂 W końcu ile można tą kiełbasę wcinać? 😛
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym i grzanką czosnkową

  • filet z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gram masła
  • 1 bagietka
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • pęczek pietruszki

Ziemniaki z boczkiem i serem żółtym

  • 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • kilka plastrów sera
  • kilka pasków boczku
  • ząbek czosnku
  • szklanki oliwy

Przygotowanie
 

  • Te dwa dania sprawią, że przeniesiecie swoich gości aż nad morze 🙂 Smak łososia z masłem czosnkowym jest wprost nieziemski, ale jak go przygotować? Dosyć prosto na początek filet dzielimy na tyle części, ilu mamy gości, a następnie posypujemy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na obok. W międzyczasie siekamy czosnek i pietruszkę, a następnie przekładamy do miseczki. Dokładamy miękkie masło i doprawiamy do smaku, wszystko dokładnie mieszając. Bagietka kroimy wzdłuż i nożem rozsmarowujemy masło czosnkowe.
  • Czyścimy skórkę z ziemniaków i gotujemy do momentu, aż zmiękną. Następnie robimy nacięcia, w które wkładamy na przemian plastry boczku i sera. Wcześniej przygotowujemy oliwę czosnkową, czyli siekamy czosnek, dodajemy do oliwy i odstawiamy aby oliwa nabrała smaku. Ziemniaki kładziemy na folii aluminiowej i wkładamy na grilla. Smarujemy z wierzchu oliwą, skórka z góry po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzi, więc nie będziecie mieli większych problemów, z dostaniem się do wnętrza ziemniaka 🙂 Grillujemy w zależności od mocy 15-25 minut, aż do momentu, gdy ser się rozpuści i reszta wnętrza będzie już miękka. 10 minut przed podaniem wkładamy łososia i grillujemy z obu stron. Stronę ze skórą dłużej, grillujemy aż do momentu, gdy będzie chrupiąca. Na koniec na wierzch wykładamy masło czosnkowe i pozwalamy mu się roztopić. W tym samym momencie, również wkładamy grzanki na grilla i pieczemy do momentu, gdy będą chrupiące 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.