Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem

Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem

Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem

Pyszny włoski makaron z semoliny, świeże pomidorki cherry i estragonowy kurczak to składniki tego prostego dania. Tyle wiosny na tym talerzu, po bezmięsnych chłodnikach to ciekawa odmiana, do tego bardzo pyszna 😉 Spróbujcie, a zakochacie się w kuchni włoskiej, moja miłość do niej trwa już tyle lat, nie muszę Was chyba do tego przekonywać? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram makaronu
  • 300 gram pomidorków cherry
  • sok z połówki cytryny
  • filet z kurczaka
  • 1 łyżka łyżka estragonu
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek kopru włoskiego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 listków świeżej bazylii
  • ser parmigiano reggiano do posypania

Przygotowanie
 

  • Pierś kurczaka kroimy w paski i marynujemy w estragonie, pieprzu i soli. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i zrumieniamy go na złoty kolor. Następnie wkładamy kurczaka i zmniejszamy ogień. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy mięso jest już gotowe, na patelnię wrzucamy, przekrojone na w pół pomidorki i posiekany koper. Dodajemy makaron i wlewamy sok z cytryny i chwilę dusimy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy z wierzchu serem i posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.