Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem
Foglie dulivo agli spinaci z pomidorkami cherry i kurczakiem
Pyszny włoski makaron z semoliny, świeże pomidorki cherry i estragonowy kurczak to składniki tego prostego dania. Tyle wiosny na tym talerzu, po bezmięsnych chłodnikach to ciekawa odmiana, do tego bardzo pyszna 😉 Spróbujcie, a zakochacie się w kuchni włoskiej, moja miłość do niej trwa już tyle lat, nie muszę Was chyba do tego przekonywać? 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram makaronu
- 300 gram pomidorków cherry
- sok z połówki cytryny
- filet z kurczaka
- 1 łyżka łyżka estragonu
- sól, pieprz do smaku
- pęczek kopru włoskiego
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 10 listków świeżej bazylii
- ser parmigiano reggiano do posypania
Przygotowanie
- Pierś kurczaka kroimy w paski i marynujemy w estragonie, pieprzu i soli. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy jedną łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i zrumieniamy go na złoty kolor. Następnie wkładamy kurczaka i zmniejszamy ogień. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, a gdy mięso jest już gotowe, na patelnię wrzucamy, przekrojone na w pół pomidorki i posiekany koper. Dodajemy makaron i wlewamy sok z cytryny i chwilę dusimy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy z wierzchu serem i posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!