Chłodnik szparagowy
Chłodnik szparagowy
Termomtery w niedzielę wskazały 34 stopnie w cieniu, nic nie chciało się robić, ani jeść, ani spacerować, nawet ruszyć się z psem. Na taką porę najlepsze są wszelkiej maści chłodniki. Dzisiaj mam dla Was prawdziwy chłodnik szparagowy, nie udawany taki, w którym to właśnie szparagi grają pierwsze skrzypce 🙂 Łatwy, smaczny i przyjemny 🙂
Składniki
Składniki
- pęczek szparagów
- 100 gram wiśni
- 500 ml kefiru naturalnego
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 4-5 minut. Następnie po wyjęciu z wody odkrajamy główki, a resztę przekładamy do naczynia i blednujemy. Dodajemy kefir, sok z cytryny, zblendowane wiśnie i doprawiamy do smaku. Schładzamy i podajemy z główkami szparagów i wydrylowanymi czereśniami. Smacznego!