Zupa botwinka
Zupa botwinka
W ten weekend zrobiło się wyjątkowo wiosennie, a w sklepach pojawiła się świeża botwinka. Szkoda, że jutro ma być już zimniej, ale to nic dzięki tej zupie zapomnicie o gorszej pogodzie i częściowo o pracy 🙂 No cóż kolejny tydzień się zbliża, a do kolejnego weekendu trzeba znów się przemęczyć. Mam nadzieję, że po umilam Wam ten czas 😉
Składniki
Składniki
- 2 pęczki botwinki wraz z buraczkami
- 1 burak
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
- Botwinkę obmywamy i siekamy wraz z liśćmi. Przekładamy do garnka. Dużego buraka obieramy, kroimy na cztery części i dorzucamy do botwinki . Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, obrane marchewki i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku i zabielamy zupę. Podajemy ze świeżo ugotowanymi na twardo jajkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!