Rollsy szpinakowe ala sushi z łososiem i mascarpone
Rollsy szpinakowe ala sushi z łososiem i mascarpone
Wyglądają jak sushi i nawet podobnie smakują, ale to połączenie może spokojnie jeść Seba:) Chcecie poznać co to jest? 🙂 To najprostsze rollsy z ciasta naleśnikowego z dodatkiem pieczonego łososia i mascarpone 🙂 Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze, polecam!
Składniki
Składniki
- 2 szklanki mleka owsianego
- 450 gram mrożonego szpinaku
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- filet z łososia
- sól, pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
- 250 gram mascarpone
- sos sojowy
Przygotowanie
- Na początek zrobimy ciasto, w tym celu odsączamy szpinak, i dodajemy do przesianej mąki, dodajemy mleko, jajko, szczyptę soli i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok i w tym samym czasie zajmujemy się łososiem, którego nacieramy solą i pieprzem. Na koniec skrapiamy go sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy kolejno placki. Łososia wystawiamy, dzielimy na mniejsze porcje i kładziemy na naleśnika, smarujemy z wierzchu mascarpone i zawijamy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika i wyciągamy. Smacznego!