Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami

Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami

Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami

Znudzeni zwykłymi śniadaniami? To może macie ochotę na Frittatę? Zapytacie co to 😀 Takie proste i bardzo smaczne danie Włoskie, ale również podawane w Hiszpanii z kiełbasą chorizo 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 450 gram świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryczki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 pomidory malinowe

Przygotowanie
 

  • Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy soli i pieprzu, i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku i dodajemy obmyty szpinak. Kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawy oliwę i na moment odstawiamy. Gdy szpinak będzie gotowy wkładamy kurczaka. Podsmażamy i odstawiamy na bok. Masę wlewamy do zamkniętej tortownicy chyba, że macie patelnię, którą można piec w piekarniku. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wlewamy masę jajeczną, układamy pozostałe składniki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ przez 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.