Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami
Frittata ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami
Znudzeni zwykłymi śniadaniami? To może macie ochotę na Frittatę? Zapytacie co to 😀 Takie proste i bardzo smaczne danie Włoskie, ale również podawane w Hiszpanii z kiełbasą chorizo 😉
Składniki
Składniki
- 450 gram świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 1 filet z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryczki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 pomidory malinowe
Przygotowanie
- Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy soli i pieprzu, i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku i dodajemy obmyty szpinak. Kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawy oliwę i na moment odstawiamy. Gdy szpinak będzie gotowy wkładamy kurczaka. Podsmażamy i odstawiamy na bok. Masę wlewamy do zamkniętej tortownicy chyba, że macie patelnię, którą można piec w piekarniku. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wlewamy masę jajeczną, układamy pozostałe składniki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ przez 25 minut. Smacznego!