Wegańska zupa curry z noodle

Wegańska zupa curry z noodle
Piątek to mój ulubiony dzień jeżeli chodzi o cały tydzień. Myślę, że również i Wasz? Dlatego dzisiaj propozycja na postny obiad prosto z Azji i również dla wegan 🙂 Obiecałem, więc coś przygotowałem 🙂
Składniki
Składniki:
- 1 kokos
- opakowanie serka tofu
- 7 pieczarek
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cukinia opcjonalnie
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- opakowanie makaronu noodle
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ litra bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 posiekany szczypiorek
Przygotowanie
- Do bulionu wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, w krążki cukinię, pieczarki, czosnek i cebulę, serek tofu, słodką paprykę,curry, kurkumę, wyciśnięty sok z limonki, liście laurowe i ziela angielskie, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. W międzyczasie bawimy się z kokosem, wodę wraz z miąższem blendujemy na gładką masę, w ten sposób uzyskamy wiórki kokosowe 🙂 Dodajemy je do zupy wraz z sosem sojowym i doprawiamy do smaku.Gotujemy makaron noodle według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy z wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem i zajadamy się ze smakiem 🙂 Smacznego!