Wegańska zupa curry z noodle

Wegańska zupa curry z noodle

Wegańska zupa curry z noodle

Piątek to mój ulubiony dzień jeżeli chodzi o cały tydzień. Myślę, że również i Wasz? Dlatego dzisiaj propozycja na postny obiad prosto z Azji i również dla wegan 🙂 Obiecałem, więc coś przygotowałem 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • 1 kokos
  • opakowanie serka tofu
  • 7 pieczarek
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 cukinia opcjonalnie
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • opakowanie makaronu noodle
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 posiekany szczypiorek

Przygotowanie
 

  • Do bulionu wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, w krążki cukinię, pieczarki, czosnek i cebulę, serek tofu, słodką paprykę,curry, kurkumę, wyciśnięty sok z limonki, liście laurowe i ziela angielskie, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. W międzyczasie bawimy się z kokosem, wodę wraz z miąższem blendujemy na gładką masę, w ten sposób uzyskamy wiórki kokosowe 🙂 Dodajemy je do zupy wraz z sosem sojowym i doprawiamy do smaku.Gotujemy makaron noodle według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy z wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem i zajadamy się ze smakiem 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.