Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, jednak u Nas kojarzone jest głównie z tanim fast foodem. Według mnie jest to bardzo krzywdząca opinia. Jeżeli robimy je w domowych warunkach i używamy świeżych składników, jest to równie zdrowe danie jak zwykły gulasz warzywny 🙂 Chcecie poznać przepis na pyszne chili con carne?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego wołowina lub wieprzowina
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 300 gram fasoli czerwonej
  • 400 gram kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 świeża posiekana papryczka chili
  • 200 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie
 

  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy ręką, a następnie przekładamy na patelnię. W międzyczasie sparzamy pomidory, kroimy je w kostkę i odkładamy na bok. To samo robimy z papryką i gdy mięso będzie gotowe, oba składniki dorzucamy na patelnię. Zalewamy bulionem, dodajemy kukurydzę, posiekaną papryczkę chili i fasolę, a następnie redukujemy przez 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy według uznania, ja jadłem z kaszą kuskus 🙂 Możecie zrobić również tortillę lub nachos 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.