Chili con carne
Chili con carne
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, jednak u Nas kojarzone jest głównie z tanim fast foodem. Według mnie jest to bardzo krzywdząca opinia. Jeżeli robimy je w domowych warunkach i używamy świeżych składników, jest to równie zdrowe danie jak zwykły gulasz warzywny 🙂 Chcecie poznać przepis na pyszne chili con carne?
Składniki
Składniki
- 500 gram mięsa mielonego wołowina lub wieprzowina
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże pomidory
- 1 papryka czerwona
- 300 gram fasoli czerwonej
- 400 gram kukurydzy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 świeża posiekana papryczka chili
- 200 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy ręką, a następnie przekładamy na patelnię. W międzyczasie sparzamy pomidory, kroimy je w kostkę i odkładamy na bok. To samo robimy z papryką i gdy mięso będzie gotowe, oba składniki dorzucamy na patelnię. Zalewamy bulionem, dodajemy kukurydzę, posiekaną papryczkę chili i fasolę, a następnie redukujemy przez 20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku i podajemy według uznania, ja jadłem z kaszą kuskus 🙂 Możecie zrobić również tortillę lub nachos 🙂 Smacznego!