Pieczone maślane placki jabłkowe
Pieczone maślane placki jabłkowe
Za dużo ostatnio było mięsa w kuchni, więc czas na jakąś odmianę 🙂 Powoli chyba wyczerpię temat placków jabłkowych 😀 Dzisiaj propozycja na pieczone, maślane racuszki jabłkowe intensywnie pachnące cynamonowe 🙂 Skusicie się na takie połączenie? 🙂
Składniki
Składniki:
- 50 gram masła
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- W rondelku wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, zasypujemy je cukrem i dodajemy cynamon. Gdy lekko zmiękną i puszczą wodę, blendujemy je na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia. W drugim rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i również odstawiamy do wystygnięcia. Do tego drugiego garnka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i jabłka. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C przez około 15-20 minut. Placki wychodzą bardzo mięciutkie i smaczne 🙂 Smacznego!