Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą bulgur
Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą bulgur
Połączenie jagnięciny i czekolady? Może wydawać się dziwne i w pierwszym momencie nie do przyjęcia, ale gdy już spróbujemy, to każdy kawałek, kęs będzie rozpływał się w ustach. Czy przepis jest trudny? Zdziwicie się, ale jest bardzo prosty, trochę czasochłonny, ale nie narobicie się przy nim za bardzo 🙂 Chcecie zatem poznać sekret tego połączenia? 🙂
Składniki
Składniki:
- 1 opakowanie gorzkiej czekolady
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 500 gram udźca jagnięcego
- 1 mango
- 1 jabłko
- 250 ml bulionu warzywnego
- opakowanie kaszy burgul
Przygotowanie
- Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, pokruszoną gorzką czekoladę, miód i ząbek czosnku. Następnie wszystko mieszamy i obtaczamy dokładnie pokrojoną w paski, i oczyszczoną z błon jagnięcinę. Wstawiamy do lodówki na noc i następnego dnia przekładamy do garnka. Mango i jabłko obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do jagnięciny, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Po tym czasie gotujemy kaszę i podajemy ze świeżo ugotowaną jagnięciną. Smacznego!