Pieczony dorsz z gruszką, suszonymi pomidorami, z musem truskawkowym i ryżem
Pieczony dorsz z gruszką, suszonymi pomidorami, z musem truskawkowym i ryżem
Dzisiaj mam dla Was małe co nieco, połączenie pysznego dorsza, słodkiej gruszki, aromatycznych suszonych pomidorów i słodkiego musu z truskawek, czy potrzeba czegoś więcej? 🙂 No może czasu wolnego, aby jeszcze więcej pisać postów dla Was kochani!
Składniki
Składniki
- filet z dorsza
- sól, pieprz do smaku
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 300 gram świeżych truskawek
- 1 duża gruszka najlepiej konferencja
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 saszetki ryżu
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie
- Dorsza obtaczamy w soli, posypujemy zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na bok na pół godziny. Po tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją w kostkę, z suszonych pomidorów robimy paski i układamy na filecie. Część gruszki przekładamy do rondelka, a część dodajemy do ryby. W międzyczasie zaczynamy gotować ryż. Nagrzewamy piekarnik do 180℃ i pieczemy rybę przez 8-10 minut. W tym czasie również przygotowujemy mus. Truskawki przekładamy do rondelka, wraz z gruszką. Dolewamy jogurt i blendujemy wszystko na gładką masę. Polewamy nim ugotowany ryż i rybę wedle upodobania. Smacznego!