Grillowanie na balkonie część 1
Grillowanie na balkonie część 1
Czy zdarzyło się Wam kiedyś, pod czujnym okiem sąsiadów rozpalić grilla? Pewnie nie raz jednak lepiej tego nie robić, możemy zapłacić srogi mandat i wkurzyć niepotrzebnie ludzi. Na szczęście z pomocą przychodzi nam technika. W końcu od czego jest grill elektryczny? 🙂 Chyba, że kiedyś i go zabronią, dopóki można legalnie korzystajcie. Przy okazji tak przyrządzone potrawy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż ze zwykłego grilla 🙂 W poście znajdziecie przepis na kiełbaskę w glazurze miodowo-musztardowej i na klasyczne szaszłyki 🙂
Składniki
Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej
- 3 kiełbasy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
- szczypta chili
Szaszłyki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 świeży ananas
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanych goździków
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 sproszkowany owoc jałowca
- 4 sproszkowane ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kiełbasę w glazurze można również upiec w piekarniku, jest równie smaczna 🙂 Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i obtaczamy w nich kiełbaskę, wrzucamy na grill i po 20-25 minutach ściągamy z rusztu. Na normalnym grillu uważamy aby wyciekający tłuszcz, nie zaczął się palić. W piekarniku pieczemy 20 minut w temperaturze 180℃. Glazura po tym czasie powinna wyjść chrupiąca 🙂
- Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki. Postępujemy podobnie z papryką i cebulą, którą kroimy w piórka. Tylko ananasa kroimy na drugi dzień, aby zachował świeżość i sok. Kurczaka, paprykę i cebulę marynujemy w przyprawach, i odstawiamy na noc. Następnego dnia ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Nadziewamy składniki w dowolnej kolejności na szpikulec i wkładamy na rozpalonego grilla. Gdy mięso będzie już zrobione, ściągamy z rusztu. Smacznego!