1 listopada 2020
Jogurtowe ciasto rabarbarowe
Jogurtowe ciasto rabarbarowe
Weekend majowy to tylko wspomnienia przede wszystkim miłe, ale również są rzeczy, o których chciałbym zapomnieć. Na szczęście jest ze mną pyszne ciasto rabarbarowe. Z każdym kolejnym kęsem smutki znikają i szczęśliwe wspomnienia wracają. Może kiedyś Wam o tym opowiem, a teraz zapraszam po przepis!
Porcje 4 osoby
Składniki
Składniki
- 3 jajka
- 370 gram jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 3 łodygi rabarbaru
- ⅔ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kostki masła
Przygotowanie
- W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich jogurt naturalny, cukier i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko aż do połączenia składników. Rabarbar obmywamy i odcinamy twarde elementy. Część owocu dodajemy do ciasta, a część do dekoracji na górę. Spód tortownicy wypełniamy papierem do pieczenia, a brzegi nacieramy tłuszczem. Wlewamy ciasto i pieczemy w 170℃ przez 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Po przestygnięciu, z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!