Chrupiące tortille z mięsem mielonym, szpinakiem i pomidorkami cherry

Chrupiące tortille z mięsem mielonym, szpinakiem i pomidorkami cherry
Rozpoczął się na dobre długi, majowy weekend. W wielu ogródkach i balkonach zagościły grillowe momenty jednak dla tych, którzy nie wyjechali i niekoniecznie lubią zapachy kiełbasek, mam danie wywodzące się prosto z dalekiego meksyku, zrobione bardziej w wersji fit 🙂 Pieczone tortille z mięsem mielonym, szpinakiem i pomidorkami cherry to doskonała propozycja również dla najmłodszych. Seba approve 🙂
Składniki
Tortilla
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- ½ kg mięsa mielonego najlepiej wołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- opakowanie świeżego szpinaku
- 20 sztuk pomidorków koktajlowych
- ser do tarcia
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Najpierw zajmiemy się ciastem. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką.
- Ciasto dzielimy na 6 równych części i rozwałkowujemy na 1-2 cm. Obsmażamy jedną i drugą stronę na suchej patelni przez około minutę, a następnie zdejmujemy tortillę z ognia.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz, a w misce przyprawiamy mięso, które następnie podsmażamy. W osobnym rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i powtarzamy czynność z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy do niego opłukany szpinak i gdy zmniejszy swoją objętość, dokładamy przekrojone na pół pomidorki cherry.
- Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Do środka tortilli wkładamy mięso, szpinak i pomidorki. Z wierzchu posypujemy tartym serem, a następnie tortillę składamy na pół. Pieczemy przez 15 minut. Smacznego!