Zapiekane szparagi, podane na rukoli z grzanką czosnkową i polane słodkim sosem z octu ryżowego

Zapiekane szparagi, podane na rukoli z grzanką czosnkową i polane słodkim sosem z octu ryżowego

Zapiekane szparagi, podane na rukoli z grzanką czosnkową i polane słodkim sosem z octu ryżowego

Sezon na szparagi w pełni żałuję, że nie mam własnej plantacji 🙂 Ceny tego zielona złota są niestety bardzo wygórowane, dokładnie 2 tygodnie temu za zielone trzeba było zapłacić 20 zł za pęczek. Teraz w pobliskim warzywniaku kosztują 12 zł za 12 sztuk, więc uważam, że nie jest to taka wygórowana cena 🙂 Przy okazji wszystkie mamy, które planują dzieci, powinny je zacząć jeść 🙂 Szparagi zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, duże zasoby witaminy A,B,C, wapnia i błonnika. Zawarty w nich potas, niska podaż sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginą powodują, że są doskonałe w leczeniu obrzęków. Polecane są również przy leczeniu nowotworów i choroby Alzheimera ze względu na bardzo dużą zawartość glutationu. Dlatego warto jeść je jak najczęściej! Są jednak osoby, które nie lubią szparagów i to spora liczba osób, więc myślę, że ta wersja podania zasmakuje każdemu 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Szparagi

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie rukoli
  • ser do tarcia np. parmezan lub jeżeli nie macie jak ja plastry goudy 🙂
  • woda do ugotowania szparagów
  • pomidorki cherry do przystrojenia

Grzanka czosnkowa

  • 6 kromek bagietki
  • 100 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • żółty ser do tarcia opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Słodki sos z octu ryżowego

  • szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie
 

  • Wstawiamy wodę na szparagi z dodatkiem cukru i soli, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcinamy twarde końcówki i gotujemy szparagi przez 6 minut, powinny być zanurzone tak aby końcówki wystawały ponad poziom wody. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. Najlepiej dużo wcześniej wyciągnąć je z lodówki, aby łatwo połączyć wszystkie składniki. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy i rozsmarowujemy na kromki pieczywa. Posypujemy z wierzchu żółtym serem i wracamy do szparagów. Owijamy łodygi żółtym serem i wykładamy na formę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika wraz z grzankami, i pieczemy w 180℃ przez 10 minut, aż do stopienia. Składniki sosu mieszamy razem i gotujemy przez 5 minut. Rukolę wykładamy na talerz, na nie kładziemy szparagi, polewamy sosem i na wierz kładziemy grzanki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.