Tricolore z kurczakiem i sosem pomidorowym

Tricolore z kurczakiem i sosem pomidorowym

Tricolore z kurczakiem i sosem pomidorowym

Za oknem zimno,a w mojej kuchni słoneczna Italia. Tricolore to doskonały pomysł na szybki obiad, który każdemu zasmakuje 🙂
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Sos

  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 500 gram filetu z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 duże pomidory lub opakowanie pomidorów z puszki
  • ½ paczki makaronu kokardek w trzech kolorach
  • 1 garść bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • ser do tarcia

Przygotowanie
 

  • Cebulę kroimy w kostkę, czonsek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym samym czasie kroimy pierś z kurczaka i obtaczamy ją w przyprawach. Pomidory parzymy i wrzucamy do blendera. Dodajemy je do zrumienionego kurczaka, doprawiamy świeżą bazylią, łyżką oregano i dusimy przez kilka minut.
  • Do tak przygotowanego sosu, dorzucamy świeżo ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy żółtym serem, który pięknie się roztapia pod wpływem temperatury.
  • Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.