Tricolore z kurczakiem i sosem pomidorowym
Tricolore z kurczakiem i sosem pomidorowym
Za oknem zimno,a w mojej kuchni słoneczna Italia. Tricolore to doskonały pomysł na szybki obiad, który każdemu zasmakuje 🙂
Składniki
Sos
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 500 gram filetu z kurczaka
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki oliwy
- 4 duże pomidory lub opakowanie pomidorów z puszki
- ½ paczki makaronu kokardek w trzech kolorach
- 1 garść bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- ser do tarcia
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę, czonsek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym samym czasie kroimy pierś z kurczaka i obtaczamy ją w przyprawach. Pomidory parzymy i wrzucamy do blendera. Dodajemy je do zrumienionego kurczaka, doprawiamy świeżą bazylią, łyżką oregano i dusimy przez kilka minut.
- Do tak przygotowanego sosu, dorzucamy świeżo ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy żółtym serem, który pięknie się roztapia pod wpływem temperatury.
- Smacznego!