Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe
Te naleśniki po prostu pokochacie tak jak ja. 🙂 Doskonałe na każdą porę roku, nawet gdy nie ma świeżego szpinaku.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli morskiej lub zwykłej
- 1 łyżka oleju
- 5 łyżek świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
- 5 plasterków polędwicy sopockiej lub szynki
- 450 gram mrożonego szpinaku lub świeżego
- 200 ml śmietana 36%
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- bazylia, oregano
- tarty żółty ser
- 8 czarnych oliwek
Przygotowanie
- Do głębokiego garnka lub miski wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki oprócz szpinaku. Miksujemy na gładką masę i dodajemy szpinak (ja robiłem z mrożonym, świeży trzeba dodatkowo posiekać najlepiej w rozdrabniaczu do lodu). Mieszamy powoli aż do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 15 – 20 minut, około tyle zajmuje mi przygotowanie farszu do naleśników. 🙂
- Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub kroimy w malutką kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy aż do momentu, gdy cebula delikatnie zmięknie i stanie się lekko przezroczysta. Następnie rwiemy polędwicę sopocką na mniejsze kawałki i mieszamy z resztą farszu. Dodajemy szpinak i oliwki pokrojone w kółka. Następnie posypujemy tartym serem i mieszamy aż do momentu połączenia składników. Na sam koniec dodajemy śmietanę, przyprawy i chwilę dusimy. Polecam podawać gorący farsz. 🙂
- Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, ciasto nakładamy chochlą, rozprowadzając je aż po brzegi patelni. Gdy spód zacznie się lekko rumienić, przekładamy naleśnik na drugą stronę łopatką i smażymy tak samo, jak za pierwszym razem. Farsz wykładamy po środku naleśnika i zwijamy go w rulonik. Smacznego!