Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Te naleśniki po prostu pokochacie tak jak ja. 🙂 Doskonałe na każdą porę roku, nawet gdy nie ma świeżego szpinaku.

Składniki
  

Ciasto

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub zwykłej
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz

  • 5 plasterków polędwicy sopockiej lub szynki
  • 450 gram mrożonego szpinaku lub świeżego
  • 200 ml śmietana 36%
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia, oregano
  • tarty żółty ser
  • 8 czarnych oliwek

Przygotowanie
 

  • Do głębokiego garnka lub miski wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki oprócz szpinaku. Miksujemy na gładką masę i dodajemy szpinak (ja robiłem z mrożonym, świeży trzeba dodatkowo posiekać najlepiej w rozdrabniaczu do lodu). Mieszamy powoli aż do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 15 – 20 minut, około tyle zajmuje mi przygotowanie farszu do naleśników. 🙂
  • Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub kroimy w malutką kostkę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy aż do momentu, gdy cebula delikatnie zmięknie i stanie się lekko przezroczysta. Następnie rwiemy polędwicę sopocką na mniejsze kawałki i mieszamy z resztą farszu. Dodajemy szpinak i oliwki pokrojone w kółka. Następnie posypujemy tartym serem i mieszamy aż do momentu połączenia składników. Na sam koniec dodajemy śmietanę, przyprawy i chwilę dusimy. Polecam podawać gorący farsz. 🙂
  • Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, ciasto nakładamy chochlą, rozprowadzając je aż po brzegi patelni. Gdy spód zacznie się lekko rumienić, przekładamy naleśnik na drugą stronę łopatką i smażymy tak samo, jak za pierwszym razem. Farsz wykładamy po środku naleśnika i zwijamy go w rulonik. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.