Butter chicken

Butter chicken

Butter chicken

Dzisiaj zabiorę Was do egzotycznych Indii. Czujecie zapach przypraw, unoszących się w powietrzu ? 🙂 To jeden z głównych powodów, dla których kocham kuchnię z tych stron świata. Mam dla was dzisiaj propozycję Butter Chicken, aromatyczny kurczak, w aksamitnym sosie pomidorowym, podany z ryżem basmati 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Marynata

  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 200 gram jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy

  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego
  • 4 średnie pomidory
  • opakowanie śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tandoori masala
  • 250 gram ryżu basmati

Przygotowanie
 

  • Zaczynamy od kurczaka, najlepiej zamarynować go dzień przed. Jeżeli jednak nie macie czasu i wpada do was głodomór, to wystarczy godzinę przed. Do miski wkładamy pokrojny w kostkę kurczak. Wlewamy jogurt naturalny, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Marynatę odstawiamy na godzinę.
  • Pomidory parzymy i blendujemy, dodajemy przyprawy(goździki miażdzymy w moździerzu) i wlewamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę redukujemy i odstawiamy. Dodajemy kurczaka, mieszamy razem z sosem i smażymy aż do momentu, gdy kurczak nie będzie surowy.
  • Gotujemy ryż do miękkości i podajemy do sosu
  • Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.