Butter chicken
Butter chicken
Dzisiaj zabiorę Was do egzotycznych Indii. Czujecie zapach przypraw, unoszących się w powietrzu ? 🙂 To jeden z głównych powodów, dla których kocham kuchnię z tych stron świata. Mam dla was dzisiaj propozycję Butter Chicken, aromatyczny kurczak, w aksamitnym sosie pomidorowym, podany z ryżem basmati 🙂
Składniki
Marynata
- 500 gram fileta z kurczaka
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 200 gram jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
Sos pomidorowy
- 1 łyżeczka kardamonu
- 3 goździki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie koncentratu pomidorowego
- 4 średnie pomidory
- opakowanie śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka tandoori masala
- 250 gram ryżu basmati
Przygotowanie
- Zaczynamy od kurczaka, najlepiej zamarynować go dzień przed. Jeżeli jednak nie macie czasu i wpada do was głodomór, to wystarczy godzinę przed. Do miski wkładamy pokrojny w kostkę kurczak. Wlewamy jogurt naturalny, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Marynatę odstawiamy na godzinę.
- Pomidory parzymy i blendujemy, dodajemy przyprawy(goździki miażdzymy w moździerzu) i wlewamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę redukujemy i odstawiamy. Dodajemy kurczaka, mieszamy razem z sosem i smażymy aż do momentu, gdy kurczak nie będzie surowy.
- Gotujemy ryż do miękkości i podajemy do sosu
- Smacznego!