Szarlotka dyniowa z jabłkiem i pomarańczą

Szarlotka dyniowa z jabłkiem i pomarańczą

Szarlotka dyniowa z jabłkiem i pomarańczą

Halloween zbliża się powoli wielkimi krokami, dlatego postanowiłem zrobić pumpkin pie. To doskonała propozycja na imprezę, wystarczy tylko dodać odpowiednią dekorację 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 300 gram mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 100 gram cukru pudru

Nadzienie

  • 400 gram dynii hokkaido
  • 6 łyżek masła
  • 3 ligole
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 sok z pomarańczy

Przygotowanie
 

  • Mąke przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i siekamy nożem zimne masło. Odzielamy żółtka od białek i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą dzielimy na pół i owijamy obie części folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • W tym czasie zajmiejmy się dynią, którą kroimy na pół. Pozbywamy sie środka i skórki. Następnie kroimy jąw kostkę,wrzucamy do małego rondelka i zasypujemy łyżką cukru. Podsmażamy na jednej łyżce masła, gdy lekko zmięknie, zalewamy ją wodą i dusimy pod przykryciem. Dusimy 15 minut i zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy i redukujemy dynię. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę(jeżeli ktoś nie lubi takie podania, to jabłka należy zetrzeć na tarce). Wrzucamy je do rondelka, dodajemy 2 łyżki masła i zasypujemy trzema łyżkami cukru. Dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Ciasto wyciągamy z lodówki i jedną część rozwałkowujemy, a drugą zostawiamy. Tą pierwszą kładziemy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Dynia powinna być już gotowa, a w mieszkaniu unosić się przyjemny aromat pieczenia 🙂 Dodajemy ją do jabłek, mieszamy i przez 5-10 minut dusimy razem. Wlewamy sok z jednej pomarańczy, redukujemy i zestawiamy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na upieczone ciasto. Drugą część to już w zależności od waszej kreatywności i czasu :), możecie pokruszyć, zrobić podłużne paski albo tak jak ja, po prostu przykryć cały farsz z wierzchu. Pieczemy w 200°C przez 30 minut, kontrolując górę, aby nam się nie spaliła. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.