Pieczony łosoś z salsą pomidorową i talarkami
Pieczony łosoś z salsą pomidorową i talarkami
To danie przygotowuję, gdy brakuje mi czasu i chcę szybko zjeść obiad 🙂 Proste w wykonaniu, zdrowe i bogate w kwasy omega 3, mięso łososia to doskonała propozycja również dla osób na diecie 🙂
Składniki
Łosoś
- 400 gram świeżego filetu z łososia
- sól, pieprz do smaku
Salsa pomidorowa
- 2 średnie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Talarki
- 300 gram ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 przyprawa do ziemniaczków
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Łososia nacieramy solą i pieprzem, zostawiamy na godzinę aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie przygotowujemy talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Wlewamy oliwę i dodajemy przyprawę. Po dokładnym wymieszaniu, wykładamy na papier do pieczenia i posypujemy z wierzchu słodką papryką. Pieczemy w 200°C przez około 30 minut, aż do zrumienienia.
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ze środka pozbywamy się gniazd,a resztę kroimy w kostkę. Następnie siekamy drobno czosnek i bazylię, i dorzucamy do pomidorów. Wlewamy oliwę i mieszamy, aby nasza salsa nabrała odpowiedniego wyrazu. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą i wkładamy do niego łososia. Na jego wierzchu układamy salsę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 190°C pod przykryciem przez 15-20 minut. Smacznego!