Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe
Ciasta można zrobić właściwie ze wszystkim, a połączenie delikatne kremu z serkiem mascarpone i szpinaku, daje zadziwiająco dobre efekty 🙂 Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował ciasta szpinakowego, polecam nadrobić z moim prostym i jakże smacznym przepisem 🙂
Składniki
Ciasto
- 450 gram rozdrobnienionego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mascarpone
- 250 gram mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja
- 250 gram borówek amerykańskich
Przygotowanie
- Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy razem i na końcu dodajemy, odsączony szpinak i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy , dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch. Krem wykładamy na placek, a następnie posypujemy, pokruszonym ciastem. Dekorujemy borówkami i wstawiamy ciasto do lodówki na 3 godziny. Smacznego!