Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Ciasta można zrobić właściwie ze wszystkim, a połączenie delikatne kremu z serkiem mascarpone i szpinaku, daje zadziwiająco dobre efekty 🙂 Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował ciasta szpinakowego, polecam nadrobić z moim prostym i jakże smacznym przepisem 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 450 gram rozdrobnienionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone

  • 250 gram mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja

  • 250 gram borówek amerykańskich

Przygotowanie
 

  • Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy razem i na końcu dodajemy, odsączony szpinak i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy , dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch. Krem wykładamy na placek, a następnie posypujemy, pokruszonym ciastem. Dekorujemy borówkami i wstawiamy ciasto do lodówki na 3 godziny. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating