Gnudi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Gnudi ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Dzisiaj za oknem szaro i ponuro, a jakby tak przenieść się do słonecznej Italii? Przygotowałem dzisiaj dla was danie, dzięki któremu poczujecie dosłownie Włoski klimat 🙂 Gnudi to bardzo delikatne kluseczki, które najczęściej podaje się właśnie ze szpinakiem. Ja dodatkowo dodałem sos pomidorowy, który , podkreśla smak tego dania. Jest to również doskonała propozycja na kolację dla dwojga 🙂 W każdym razie mam nadzieję, że chociaż trochę udało mi się, zabarwić dzisiejszy wieczór 🙂 Smacznego!
Składniki
Gnudi
- 450 gram szpinaku mrożonego lub świeżego
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 250 gram ricotty
- żółty ser do posypania
Sos pomidorowy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść świeżej bazylii i oregano
- 4 łyżki masła
- 3 pomidory
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
- Na początek zajmiemy się przygotowaniem klusek. Na patelni roztapiamy masło, siekamy drobno czosnek i wrzucamy by lekko podsmażyć. W tym czasie na sitku odsączamy szpinak i posypujemy go solą. Jeżeli macie świeży to czeka was, trochę więcej roboty. Najpierw szpinak myjemy, a następnie siekamy drobno w rozdrabniaczu do lodu. Wykładamy na patelnię i redukujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Następnie dorzucamy ricottę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i mąkę, i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste i lekko klejące. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem. W dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, przykręcamy ogień albo jak ja, zmniejszamy moc grzewczą, płyty indukcyjnej 🙂 Blat posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Formujemy podłużne kopytka i obtaczamy je w mące. Przenosimy do wrzątku na łyżce i gotujemy aż do wypłynięcia. Odczedzamy kluski na sitku do makaronu. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy warstwami, pamiętając aby każdą posypać żółtym serem, oczywiście jeżeli ktoś nie lubi ciągnącego sera, może pominąć ten krok! 🙂
- Zabieramy się teraz za sos. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z ząbkiem czosnku. Pomidory parzymy i miksujemy je w blenderze i dodajemy do zeszkolonej cebuli. Dusimy około 5-10 minut. W międzyczasie dodajemy świeżo posiekaną bazylię i oregano. Na koniec dokładamy cztery łyżeczki koncentratu i dokładnie mieszamy. Ten sos doskonale nadaje się do spaghetti, wystarczy dołożyć mięso mielone i ala bolognese gotowe 🙂
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°, zalewamy nasze Gnudi sosem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika. Smacznego!