Pierogi curry

Pierogi curry

Pierogi curry

Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole, było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? 🙂
Porcje 5 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki curry

Farsz

  • 300 gram boczku wędzonego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 300 gram kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie
 

  • Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi 🙂 Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry 🙂
  • Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Smacznego!
  • Ps. Jeżeli robiliście, to proszę o feedback, jak smakowało waszej rodzinie 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.