Pierogi curry
Pierogi curry
Tradycja to rzecz święta i wszelkie odstępstwa od niej to zło, przynajmniej w pewnych kręgach. Ja jednak wolę aby na świątecznym stole, było ciekawie, smacznie i rodzinnie. Co sądzicie o takiej propozycji podania pierogów na świąteczny stół? 🙂
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 1,5 łyżki curry
Farsz
- 300 gram boczku wędzonego
- 4 ugotowane ziemniaki
- 300 gram kapusty kiszonej
- sól, pieprz do smaku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie
- Myślę, że moja mama za ten przepis się nie obrazi 🙂 Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W międzyczasie wstawiamy ziemniaki, które po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czarnuszką i szczyptą pieprzu cayenne, który doskonale komponuje się w smaku z przyprawą curry 🙂
- Farsz gotowy, czas zabrać się na ciasto, przepisów jest wiele, lecz ja wolę to bez jajka ze względu na jego elastyczność 🙂 Do miski wsypujemy, połowę przesianej mąki, dodajemy sól, curry i wlewamy całą wodę. Stopniowo dodajemy mąkę, zagniatając ciasto. Odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie 😉 Smacznego!
- Ps. Jeżeli robiliście, to proszę o feedback, jak smakowało waszej rodzinie 🙂