Tatar ze śledzia z zielonym puree

Tatar ze śledzia z zielonym puree

Tatar ze śledzia z zielonym puree

Święta, święta i po świętach magiczny czas szybko minął, na szczęście jutro większość z Was ma jeszcze wolne 🙂 Można powyjadać resztki i powspominać smak świątecznych potraw, a było ich bardzo dużo w tym roku, wśród nich również znalazł swoje miejsce tatar ze śledzia, który okazał się sporym zaskoczeniem 🙂 Podalibyście taką przystawkę na stół wigilijny? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki:

  • 2 matjasy
  • 2 ogórki kiszone
  • sól, pieprz do smaku
  • 6 łyżek groszku zielonego

Sos

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie
 

  • Matjasy moczymy przez minimum 3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając, łatwo poznać, gdy woda robi się dosyć mętna. Po tym czasie powinny złagodnieć.
  • Śledzie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do salaterki, to samo czynimy z ogórkami kiszonymi. Na końcu blendujemy groszek i wykładamy na talerz. Następnie doprawiamy śledzia z ogórkiem i kładziemy na zielone puree. Opcjonalnie można podawać z sosem chrzanowo-śmietanowym dla przełamania smaku, który robimy mieszając chrzan ze śmietaną w odpowiedniej proporcji. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.