Tatar ze śledzia z zielonym puree
Tatar ze śledzia z zielonym puree
Święta, święta i po świętach magiczny czas szybko minął, na szczęście jutro większość z Was ma jeszcze wolne 🙂 Można powyjadać resztki i powspominać smak świątecznych potraw, a było ich bardzo dużo w tym roku, wśród nich również znalazł swoje miejsce tatar ze śledzia, który okazał się sporym zaskoczeniem 🙂 Podalibyście taką przystawkę na stół wigilijny? 🙂
Składniki
Składniki:
- 2 matjasy
- 2 ogórki kiszone
- sól, pieprz do smaku
- 6 łyżek groszku zielonego
Sos
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie
- Matjasy moczymy przez minimum 3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając, łatwo poznać, gdy woda robi się dosyć mętna. Po tym czasie powinny złagodnieć.
- Śledzie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do salaterki, to samo czynimy z ogórkami kiszonymi. Na końcu blendujemy groszek i wykładamy na talerz. Następnie doprawiamy śledzia z ogórkiem i kładziemy na zielone puree. Opcjonalnie można podawać z sosem chrzanowo-śmietanowym dla przełamania smaku, który robimy mieszając chrzan ze śmietaną w odpowiedniej proporcji. Smacznego!