Tarta cynamonowa z gruszką

Tarta cynamonowa z gruszką

Tarta cynamonowa z gruszką

Przyszła jesień, winter is coming, więc czas na wysyp jesiennych owoców. Lekka tarta cynamonowa z gruszkami to doskonała propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich rzeczy, ale mają ochotę na coś słodkiego 🙂 czyt. moja ukochana żonka 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 250 gram mąki
  • 150 gram masła
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szczypta soli
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Krem

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 390g
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie
 

  • Ciasto kruche zaczynamy od przesiania mąki. Dodajemy do niej cukier puder, sól i kawałki masła. Całość siekamy nożem i dodajemy żółtko. Siekamy ponownie wszystkie składniki i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki i owijamy miskę folią. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy. Następnie przenosimy ciasto na wałku do formy na tarcie i odpowiednio układamy. Piekarnik nagrzewamy do 200° C i pieczemy 15 minut.
  • W tym samym czasie przygotowujemy krem. Jajka rotrzepujemy, dodajemy mąkę, cukier puder, cynamon i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy. Obieramy gruszki i kroimy na ćwiartki.
  • Po wystygnięciu tarty, spód wykładamy gruszkami i zalewamy kremem. Tym razem pieczemy w 180°C przez 30 minut, aż do zarumienienia wierzchu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.