Programista po godzinach

04 Luty 2018

Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie

0
Tradycyjną szarlotkę można zamienić na taką zdrowszą :) Bez cukru i na żytnim spodzie. To moja propozycja na zdrowe i pyszne ciasto, kto chętny? :)
1 godzina 3-4 Łatwy 3 0

    Ciasto kruche:

  • 150 g mąki żytniej typ 2000
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

    Składniki(18cm):

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • Odrobina wody

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy 60% ciasta. Wyrównujemy dłonią i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wystawiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie bierzemy się za nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, podlewamy odrobiną wody i wsypujemy cynamon. Gotujemy do momentu aż puszczą sok i zmiękną. Następnie wykładamy na podpieczony spód i wierzch dekorujemy startą resztką ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Smacznego!

Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie
Brak komentarzy.

Dyski żytnie z wiśniami i kakao

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA