Puszyste pączki
Puszyste pączki
Pojutrze dzień pączka, więc postanowiłem również ulec tradycji i zdradzić przepis na pyszne, pulchne pączki 🙂 Kto jutro robi? 🙂
Składniki
Składniki
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 125 ml mleka
- 30 gram świeżych drożdży
- 35 gram roztopionego masła
- 50 gram cukru
- 2 jajka
- ½ kieliszka wódki
- Domowa konfitura z owoców leśnych maliny, jeżyny, czarna porzeczka
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Pierwsze co musimy zrobić to rozczyn. Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy do podwojenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione mleko, ubite na biało jajka z cukrem, rozczyn, wódkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt się kleiło podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki, mi wyszło 6 dużych pączków. Formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Rozgrzewamy olej do 175 stopni i smażymy po 20 sekund z każdej strony. Pączki powinny pływać, dzięki czemu uzyskamy piękny pasek po środku. Nadziewamy je konfiturą i posypujemy cukrem pudrem, lub jak ktoś woli lukrem. Smacznego!