Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie
Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie
Tradycyjną szarlotkę można zamienić na taką zdrowszą 🙂 Bez cukru i na żytnim spodzie. To moja propozycja na zdrowe i pyszne ciasto, kto chętny? 🙂
Składniki
Ciasto kruche
- 150 gram mąki żytniej typ 2000
- 75 gram masła
- 1 jajko
- trochę wody
- szczypta soli
Składniki(18cm)
- 3 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- Odrobina wody
Przygotowanie
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy 60% ciasta. Wyrównujemy dłonią i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wystawiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie bierzemy się za nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, podlewamy odrobiną wody i wsypujemy cynamon. Gotujemy do momentu aż puszczą sok i zmiękną. Następnie wykładamy na podpieczony spód i wierzch dekorujemy startą resztką ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Smacznego!