Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie

Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie

Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie

Tradycyjną szarlotkę można zamienić na taką zdrowszą 🙂 Bez cukru i na żytnim spodzie. To moja propozycja na zdrowe i pyszne ciasto, kto chętny? 🙂
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 150 gram mąki żytniej typ 2000
  • 75 gram masła
  • 1 jajko
  • trochę wody
  • szczypta soli

Składniki(18cm)

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • Odrobina wody

Przygotowanie
 

  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy 60% ciasta. Wyrównujemy dłonią i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wystawiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie bierzemy się za nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, podlewamy odrobiną wody i wsypujemy cynamon. Gotujemy do momentu aż puszczą sok i zmiękną. Następnie wykładamy na podpieczony spód i wierzch dekorujemy startą resztką ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 30 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.