Dyski żytnie z wiśniami i kakao
Dyski żytnie z wiśniami i kakao
Te ciekawie wyglądające dyski żytnie, nie wymagają dużo pracy, są pyszne w smaku i przede wszystkim proste, bo kto ma czas na stanie w kuchni? 🙂
Składniki
Składniki
- 7 gram suchych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 270 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- wiśnie
- odrobinę kakao
- 3 łyżki otrąb żytnich
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, otręby żytnie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, masło, szczyptę soli, ubite jajka i żółtka. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wycinamy małe krążki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Placki powinny lekko na powierzchni spuchnąć. Rozgrzewamy olej do 160 stopni i smażymy na złoty kolor. Odcedzamy na ręczniku papierowym i polewamy zblendowanymi wiśniami oraz posypujemy kakaem. Smacznego!