Dyski żytnie z wiśniami i kakao

Dyski żytnie z wiśniami i kakao

Dyski żytnie z wiśniami i kakao

Te ciekawie wyglądające dyski żytnie, nie wymagają dużo pracy, są pyszne w smaku i przede wszystkim proste, bo kto ma czas na stanie w kuchni? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 7 gram suchych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 270 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • wiśnie
  • odrobinę kakao
  • 3 łyżki otrąb żytnich

Przygotowanie
 

  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, otręby żytnie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, masło, szczyptę soli, ubite jajka i żółtka. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wycinamy małe krążki. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Placki powinny lekko na powierzchni spuchnąć. Rozgrzewamy olej do 160 stopni i smażymy na złoty kolor. Odcedzamy na ręczniku papierowym i polewamy zblendowanymi wiśniami oraz posypujemy kakaem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.