Pizza na żytnim spodzie

Pizza na żytnim spodzie

Pizza na żytnim spodzie

Jedliście kiedyś pizzę na innym spodzie niż biały? Jeżeli nie to powinniście spróbować 🙂 Jest rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Osobiście nie jadłem lepszej niż ta do tej pory 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki na 2 pizzę o 22cm średnicy

  • 250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • garść rukoli
  • 1 papryka zielona
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • mozzarella do posypania pizzy
  • 1 cebula czerwona
  • oliwa do polania pizzy
  • Sos pomidorowy:
  • 400 gram pomidorów słodkich miękkich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie
 

  • Wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie mieszamy, wlewamy wodę, oliwę i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. Podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Po upieczeniu nakładamy świeżą rukolę. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.