Pizza na żytnim spodzie

Pizza na żytnim spodzie
Jedliście kiedyś pizzę na innym spodzie niż biały? Jeżeli nie to powinniście spróbować 🙂 Jest rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Osobiście nie jadłem lepszej niż ta do tej pory 😉
Składniki
Składniki na 2 pizzę o 22cm średnicy
- 250 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- garść rukoli
- 1 papryka zielona
- 6 pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- mozzarella do posypania pizzy
- 1 cebula czerwona
- oliwa do polania pizzy
- Sos pomidorowy:
- 400 gram pomidorów słodkich miękkich
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie mieszamy, wlewamy wodę, oliwę i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. Podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Po upieczeniu nakładamy świeżą rukolę. Smacznego!