Sernik jabłkowy z wiśniami bez cukru i glutenu
Sernik jabłkowy z wiśniami bez cukru i glutenu
Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że będziemy musieli wyrzucić z naszej diety cukier i białą mąkę, pieczywo etc. Człowiek musi zmienić życie o 180 stopni, dlatego potestowałem trochę i stworzyłem mega smaczny sernik bez cukru i glutenu! Absolutny hit dla tych co dbają o sylwetkę i zdrowie 😉 Wciągniecie się?
Składniki
Składniki
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 500 gram tłustego sera
- 3 ligole lub inne słodkie jabłka
- 4 jajka
- 100 gram pistacji
- 50 gram pekanów
- 50 gram masła
- 50 gram orzechów nerkowca
- 50 gram orzechów włoskich
- 300 gram wiśni
- 1 limonka sok i skórka otarta
Przygotowanie
- Pistacje, nerkowce i orzechy mielimy na pył, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy do lodówki do ostudzenia. Jabłka obieramy, blendujemy i mieszamy z serami. Dodajemy jajka, sok, skórkę z limonki i miksujemy. Wylewamy na spód. Pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę 30 minut. Po wystudzeniu w garnku gotujemy wiśnie, tylko do momentu aż puszczą sok. Odlewamy sok i wykładamy na wierzch, dokładamy pekany. Smacznego!