programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Czekoladowa bajka

2 godziny 25 minut 52,34 zł 6+ Średni
Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję ;) Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami :) W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?
0 0

    Brownie:

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

    Biszkopt kakaowo-kawowy

  • 50g kakao
  • 180g mąki
  • 170g cukru
  • 5 jajek
  • 200ml kawy do nasączenia biszkoptu

    Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 100g czekolady mlecznej 54%
  • 100g masła
  • 200g śmietanki 36%

    żelka owocowa:

  • 200g jagód
  • 100g czarnej porzeczki
  • 100g malin
  • 3 płaskie łyżeczki agaru
  • 200g cukru

Przygotowanie:

Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie z tego przepisu. Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady ;) Smacznego

Saudyjskie Wielbłądy
Saudyjskie Wielbłądy uwielbiają bajki, a im słodsza tym lepsza
75 dni temu
Odpowiedź
Drake
Doskonała zasada
75 dni temu
Kasia
Co to jest ten agar? I gdzie go kupic
75 dni temu
Odpowiedź
Drake
Agar to substancja żelująca tzw. galaktoza. Można go kupić w różnych sklepach ze zdrową żywnością, użyć można zamiast tego np. pektyn.
75 dni temu
Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin