Buche de Noel

Buche de Noel

Buche de Noel

Bûche de Noël to pierwszy w tym roku świąteczny przepis 😉 Francuska rolada podawana w okresie bożonarodzeniowym. Ja zrobiłem moją ulubioną wersję z czekoladowym biszkoptem.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 gram cukru
  • 120 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao

Krem waniliowy

  • kropelka aromatu waniliowego
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki

Krem czekoladowy

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 gram zmielonych pistacji

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, mąkę, kakao i cynamon przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Składniki kremu łączymy razem w misce i ubijamy na puszysty krem. Rozwijamy zwiniętą roladę i wypełniamy kremem. Zwijamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietankę podgrzewamy w rondelku(uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia), zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę. Odstawiamy do uzyskania gęstego budyniu i ubijamy. Na koniec wsypujemy sproszkowane pistacje i delikatnie mieszamy mikserem. Krem powinien być sztywny i łatwo dać się rozsmarować. Odkrajamy pod kątem część rolady, około ¼ i ustawiamy na wierzchu. Pokrywamy kremem roladę i odstawiamy do lodówki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.