Programista po godzinach

10 Gru 2017

Buche de Noel

0
Bûche de Noël to pierwszy w tym roku świąteczny przepis ;) Francuska rolada podawana w okresie bożonarodzeniowym. Ja zrobiłem moją ulubioną wersję z czekoladowym biszkoptem.
3 godziny 4-5 Średni 0 0

    Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao

    Krem waniliowy:

  • 2 łyżki z wanilią
  • kropelka aromatu waniliowego
  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki

    Krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 100g zmielonych pistacji

Białka oddzielamy od żółtek, mąkę, kakao i cynamon przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Składniki kremu łączymy razem w misce i ubijamy na puszysty krem. Rozwijamy zwiniętą roladę i wypełniamy kremem. Zwijamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia śmietankę podgrzewamy w rondelku(uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia), zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w niej czekoladę. Odstawiamy do uzyskania gęstego budyniu i ubijamy. Na koniec wsypujemy sproszkowane pistacje i delikatnie mieszamy mikserem. Krem powinien być sztywny i łatwo dać się rozsmarować. Odkrajamy pod kątem część rolady, około ¼ i ustawiamy na wierzchu. Pokrywamy kremem roladę i odstawiamy do lodówki. Smacznego!

Buche de Noel Buche de Noel Buche de Noel Buche de Noel Buche de Noel Buche de Noel
Brak komentarzy.

Tort czekoladowy z musem jagodowym i wiśniowym, polany ganache czekoladowym

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA