Programista po godzinach

17 Cze 2018

Biszkopt z owocami agrestu i jagód

0
Urodzaj letnich owoców mógłby trwać wiecznie :), ale niestety tak nie jest, więc korzystajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje biszkoptu z agrestem i jagodami. Kto podoła zadaniu nie spróbowaniu jego? :)
4 godziny 2 Łatwy 1 0

    Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 0,6 szklanki mąki pszennej

    Mus jagodowy:

  • 100g jagód
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki agaru

    Mus z agrestu:

  • 100g agrestu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki agaru

    Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

    Krem maślany:

  • 200g miękkiego masła
  • 100ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do rantu. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy musy. W obu przypadkach w rondelku doprowadzamy do wrzenia owoce. Wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i blendujemy na jednolity mus. Wylewamy na dno nasączonego biszkoptu. Przykrywamy kolejnym blatem. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Teraz zabierzemy się za krem maślany, masło ubijamy mikserem na puszysty i gładki krem, dolewamy stopniowo mleko skondensowane. Obkładamy tort i pozostawiamy do stwardnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Polewę rozpoczynamy od podgrzania śmietanki, wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę, tak aby się rozpuściła. Wylewamy na wierzch i tworzymy małe strużki. Dekorujemy owocami. Smacznego!

Biszkopt z owocami agrestu i jagód Biszkopt z owocami agrestu i jagód Biszkopt z owocami agrestu i jagód Biszkopt z owocami agrestu i jagód
Brak komentarzy.

Dinery.pl

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA