Biszkopt z owocami agrestu i jagód
Biszkopt z owocami agrestu i jagód
Urodzaj letnich owoców mógłby trwać wiecznie :), ale niestety tak nie jest, więc korzystajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje biszkoptu z agrestem i jagodami. Kto podoła zadaniu nie spróbowaniu jego? 🙂
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 0,6 szklanki mąki pszennej
Mus jagodowy
- 100 gram jagód
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki agaru
Mus z agrestu
- 100 gram agrestu
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki agaru
Polewa
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
Krem maślany
- 200 gram miękkiego masła
- 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do rantu. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy musy. W obu przypadkach w rondelku doprowadzamy do wrzenia owoce. Wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i blendujemy na jednolity mus. Wylewamy na dno nasączonego biszkoptu. Przykrywamy kolejnym blatem. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Teraz zabierzemy się za krem maślany, masło ubijamy mikserem na puszysty i gładki krem, dolewamy stopniowo mleko skondensowane. Obkładamy tort i pozostawiamy do stwardnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Polewę rozpoczynamy od podgrzania śmietanki, wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę, tak aby się rozpuściła. Wylewamy na wierzch i tworzymy małe strużki. Dekorujemy owocami. Smacznego!