programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Bananalime

4 godziny 32,99 zł 6+ Łatwy
To ciasto jest mega proste i pyszne :) Koleżanki z pracy potwierdzają ;) Połączenie bajeczne kruchy spód, krem limonkowy, banany, truskawki i ten sernik czekoladowy z miętą czekoladową <3 Są pytania? Jeżeli nie ma to łyżka w dłoń i zajadamy ;)
0 0

    Sernik czekoladowy:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 200g czekolady deserowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1-2 garści mięty czekoladowej

    Lime curd:

  • 4-5 soku z limonek i otartej skórki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80g masła

    Spód i dodatki:

  • 150g herbatników
  • 80g roztopionego masła
  • 2 banany
  • 10 truskawek
  • kawa mielona do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wlewamy na spód i przykrywamy pokrojonymi w plastry owocami i truskawkami. Czekoladę gorzka rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w międzyczasie łączymy oba typy serów z cukrem pudrem i posiekaną mięta. Dokładamy po 3 łyżki do czekolady i szybkim ruchem mieszamy, aby nie powstały grudki. Nakładamy na owoce i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Na koniec posypujemy kawą z wierzchu i zostawiamy aby posypka się lekko przebiła do masy ;) Zrobi to niesamowity smak ;) Uważajcie przy przewożeniu i krojeniu to delikatne dziecko ;) Smacznego!

Tortownica 24cm

smakolykidominiki.pl
ah te koleżanki z prcy to mają z Tobą dobrze
41 dni temu
Odpowiedź
Drake
Oj mają na ten weekend szykuję jeszcze coś pyszniejszego
40 dni temu
smakolykidominiki.pl
wytrawna pycha!
41 dni temu
Odpowiedź
Królewski sernik programisty - Casting Bake Off