Babeczki rabarbarowe

Babeczki rabarbarowe

Babeczki rabarbarowe

Wiosna to najpiękniejszy okres w ciągu całego roku. To właśnie wtedy pojawia się mój ulubiony rabarbar 😉 Dzisiaj przepis dla tych co wolą ciasto z rabarbarem, ale w mniejszych ilościach 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • szklanki mąki pszennej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 jajka
  • 125 gram masła
  • 0,6 szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do pulpy

Przygotowanie
 

  • Do rondelka wkładamy pokrojony w kawałki rabarbar i gotujemy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie puszczać sok. Jeszcze gorący, blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę, pulpę, i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Formę na muffinki wewnątrz smarujemy tłuszczem i nakładamy trochę ciasta, które powinno wypełniać otwór w ¾. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ℃ i pieczemy 15 minut na złoty kolor. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.