Programista po godzinach

22 Maj 2017

Babeczki rabarbarowe

10
Wiosna to najpiękniejszy okres w ciągu całego roku. To właśnie wtedy pojawia się mój ulubiony rabarbar ;) Dzisiaj przepis dla tych co wolą ciasto z rabarbarem, ale w mniejszych ilościach ;)
1 godzina 20 minut 15,65 zł 3-4 Łatwy 0 0

    Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 jajka
  • 125g masła
  • 0,6 szklanki cukru
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do pulpy

Do rondelka wkładamy pokrojony w kawałki rabarbar i gotujemy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie puszczać sok. Jeszcze gorący, blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę, pulpę, i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Formę na muffinki wewnątrz smarujemy tłuszczem i nakładamy trochę ciasta, które powinno wypełniać otwór w ¾. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ℃ i pieczemy 15 minut na złoty kolor. Smacznego!

Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe
Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
378 dni temu
Poproszę jedną
Odpowiedź
Drake
378 dni temu
Tylko jedną?
Evi
389 dni temu
Rabarbar zawsze i wszędzie, w każdej postaci! Porywam babeczkę :-). http://gebawniebie.blogspot.com
Odpowiedź
Drake
389 dni temu
Są przepyszne nie krępuj się
smakolykidominiki.pl
392 dni temu
wszystko co z rabarbarem biorę w ciemno
Odpowiedź
Drake
392 dni temu
kuchnia-smakuPL
392 dni temu
Wczoraj robiłam też babeczki, ale czekoladowe, chętnie podkradne przepis
Odpowiedź
Drake
392 dni temu
a ja twój podkradnę
Karolina
393 dni temu
Wiosna... u mnie to dopiero jest wiosna :-) Babeczki swietne, smacznego
Odpowiedź
Drake
393 dni temu
Dziękuję

Gazpacho z botwinki, rabarbaru i truskawek

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA