8 listopada 2020
Babeczki rabarbarowe
Babeczki rabarbarowe
Wiosna to najpiękniejszy okres w ciągu całego roku. To właśnie wtedy pojawia się mój ulubiony rabarbar 😉 Dzisiaj przepis dla tych co wolą ciasto z rabarbarem, ale w mniejszych ilościach 😉
Porcje 3 osoby
Składniki
Składniki
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki rumu
- 2 jajka
- 125 gram masła
- 0,6 szklanki cukru
- ½ szklanki maślanki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- cukier puder do pulpy
Przygotowanie
- Do rondelka wkładamy pokrojony w kawałki rabarbar i gotujemy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie puszczać sok. Jeszcze gorący, blendujemy na gładka masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy masło, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wbijamy jajka, wlewamy maślankę, pulpę, i rum. Dokładnie mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Formę na muffinki wewnątrz smarujemy tłuszczem i nakładamy trochę ciasta, które powinno wypełniać otwór w ¾. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ℃ i pieczemy 15 minut na złoty kolor. Smacznego!