Podsmażany ryż z krewetkami i warzywami
Podsmażany ryż z krewetkami i warzywami
Po tak długiej przerwie ciężko wymyślić oryginalny opis dania, ale cóż jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a zdecydowanie jesteście fanami krewetek, to polecam Wam to pyszne i szybkie danie.
Equipment
- Wok
- Tasak kuchenny
Składniki
Składniki
- 250 gram ryż Arborio
- 500 gram krewetek
- 750 ml bulionu z dodatkiem szafranu i pancerzy krewetek
- 2 sztuki papryka czerwona
- 1 szklanka białe wino
- 3 ząbki czosnek
- 2 sztuki pomidor malinowy
- 1 łyżeczka czerwona słodka papryka
- 2 łyżki koncetrat pomidorowy
- szczypta soli
Dodatki
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sztuka cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Bulion
- 1 litr woda
- 2 sztuka pietruszka
- 2 sztuka marchewka
- 1 sztuka seler
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 sztuka cebula
- pancerze krewetek
- kilka nitek szafranu
Przygotowanie
- W woku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Paprykę pokrój w drobną kostkę i przysmaż na patelni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Dodaj szczyptę soli i smaż przez dwie minuty, następnie dodaj paprykę słodką, koncetrat pomidorowy, wino, zamieszać i gotować aż do momentu zmniejszenia ilości płynu o połowę.
- Następnie dodajemy suchy ryż, wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy obrane krewetki i mieszamy, zmniejszamy ogień i przez kolejne 6 minut gotujemy.
- Przygotowujemy dodatki, natkę pietruszki siekamy, dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, i mieszamy ze sobą.
- Danie wykładamy na talerz, polewamy sosem. Smacznego!