Podsmażany ryż z krewetkami i warzywami

Podsmażany ryż z krewetkami i warzywami

Podsmażany ryż z krewetkami i warzywami

Po tak długiej przerwie ciężko wymyślić oryginalny opis dania, ale cóż jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a zdecydowanie jesteście fanami krewetek, to polecam Wam to pyszne i szybkie danie.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Porcje 4 osoby

Equipment

  • Wok
  • Tasak kuchenny

Składniki
  

Składniki

  • 250 gram ryż Arborio
  • 500 gram krewetek
  • 750 ml bulionu z dodatkiem szafranu i pancerzy krewetek
  • 2 sztuki papryka czerwona
  • 1 szklanka białe wino
  • 3 ząbki czosnek
  • 2 sztuki pomidor malinowy
  • 1 łyżeczka czerwona słodka papryka
  • 2 łyżki koncetrat pomidorowy
  • szczypta soli

Dodatki

  • 1 pęczek natka pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 sztuka cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Bulion

  • 1 litr woda
  • 2 sztuka pietruszka
  • 2 sztuka marchewka
  • 1 sztuka seler
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 sztuka cebula
  • pancerze krewetek
  • kilka nitek szafranu

Przygotowanie
 

  • W woku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Paprykę pokrój w drobną kostkę i przysmaż na patelni. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony w kostkę pomidor. Dodaj szczyptę soli i smaż przez dwie minuty, następnie dodaj paprykę słodką, koncetrat pomidorowy, wino, zamieszać i gotować aż do momentu zmniejszenia ilości płynu o połowę.
  • Następnie dodajemy suchy ryż, wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy obrane krewetki i mieszamy, zmniejszamy ogień i przez kolejne 6 minut gotujemy.
  • Przygotowujemy dodatki, natkę pietruszki siekamy, dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, i mieszamy ze sobą.
  • Danie wykładamy na talerz, polewamy sosem. Smacznego!
Keyword Białe Wino, Krewetki, Papryka Czerwona, Ryż


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating