Kruche ciasto z kajmakiem i bezą

Kruche ciasto z kajmakiem i bezą

Kruche ciasto z kajmakiem i bezą

Hej Kochani 🙂 To pierwszy przepis po moim powrocie, nie będę w tym poście się rozpisywał zbyt dużo, ale chcę wrócić do prowadzenia bloga.
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 150 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru

Beza

  • 2 białka
  • 150 gram cukru

Dodatki

  • 300 gram masa kajmakowa puszka
  • 200 gram czarna porzeczka
  • 1 łyżeczka agaru

Przygotowanie
 

  • Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy dokładnie, wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie podgrzewamy czarną porzeczkę, jak zacznie wrzeć dodajemy agar i zestawiamy z ognia. Wyciągamy ciasto i 2/3 rozwałkowujemy, wykrajamy dwa równe koła, umieszczamy w piekarniku na 15 minut w 180 stopniach i po tym rozsmarowujemy czarną porzeczkę. Ubijamy bezę i układamy na wierzch. Na jednym kawałku ścieramy na tarce pozostałe ⅓ ciasta i pieczemy przez 45 minut w 150 stopniach. Po wypieczeniu i ostudzeniu na kawałek bez ciasta kruchego na wierzchu nakładamy masę kajmakową, przykrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.