Kruche ciasto z kajmakiem i bezą

Kruche ciasto z kajmakiem i bezą
Hej Kochani 🙂 To pierwszy przepis po moim powrocie, nie będę w tym poście się rozpisywał zbyt dużo, ale chcę wrócić do prowadzenia bloga.
Składniki
Kruche ciasto
- 150 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 gram masła
- 50 gram cukru
Beza
- 2 białka
- 150 gram cukru
Dodatki
- 300 gram masa kajmakowa puszka
- 200 gram czarna porzeczka
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie
- Składniki na kruche ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy dokładnie, wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie podgrzewamy czarną porzeczkę, jak zacznie wrzeć dodajemy agar i zestawiamy z ognia. Wyciągamy ciasto i 2/3 rozwałkowujemy, wykrajamy dwa równe koła, umieszczamy w piekarniku na 15 minut w 180 stopniach i po tym rozsmarowujemy czarną porzeczkę. Ubijamy bezę i układamy na wierzch. Na jednym kawałku ścieramy na tarce pozostałe ⅓ ciasta i pieczemy przez 45 minut w 150 stopniach. Po wypieczeniu i ostudzeniu na kawałek bez ciasta kruchego na wierzchu nakładamy masę kajmakową, przykrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. Smacznego!