Marmoladki

Marmoladki

Marmoladki

Kojarzycie ciasteczka kruche z marmoladą, takie które można kupić w każdym sklepie? Ja pamiętam jej z dzieciństwa były dobre, ale teraz jak popatrzę na skład co w nich było to i tak był lepszy niż od tych obecnych co można kupić.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 160 gram miękkiego masła
  • 200 gram mąki pszennej
  • 60 gram cukru ze skórką z cytryny
  • 1 jajko
  • marmolada z dzikiej róży lub inna ulubiona

Przygotowanie
 

  • Cukier mielimy na pył, dodajemy masło i ubijamy na jasny krem, tak jak krem maślany do tortów, dodajemy jajko i przesianą mąkę. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach, na gładkie ciasto. Przekładamy do rękawa(i tutaj uwaga, najlepiej sprawdza się materiałowy, który można dostać w rossmanie, lub szpryca do nadziewania tortów z odpowiednią końcówką), wyciskamy po kolei na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcem robimy delikatne wgłębienie. Nakładamy łyżeczką marmoladę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut w zależności od wielkości ciasteczek, jakie uformowaliśmy.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating