Sernik truskawkowy na kruchym spodzie z bezą
Sernik truskawkowy na kruchym cieście z bezą
Pierwsze koty za płoty można powiedzieć, ten przepis myślę, że pozwoli Wam wrócić do cudownych smaków, uwielbiam serniki i połączenia z bezą.
Equipment
- Rant do pieczenia
Składniki
Kruche ciasto
- 150 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 gram masła
- 50 gram cukru
Sernik
- 500 gram serka twarogowego truskawkowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 200 gram cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Beza
- 2 jajka
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy i łączymy aż uda nam się uzyskać jednolite ciasto. Rant ustawiamy na 16cm i wypełniamy włącznie ze ściankami kruchym ciastem, formując coś na wzór rantu. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Składniki sernika łączymy ze sobą mieszając dokładnie. Następnie żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo po łyżeczce cukier, miksujemy aż do momentu, gdy pod palcami nie będziemy czuć kryształków cukru. Dodajemy ocet i skrobię, delikatnie szpatułką wyrównujemy.
- Sernik wylewamy do rantu z ciasta, a na wierzchu rozprowadzamy bezę. Pieczemy w 160 stopniach z termo obiegiem przez 55 minut. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, uchylając drzwiczki.