Sernik szpinakowy ze spodem z komosy ryżowej
Sernik szpinakowy ze spodem z komosy ryżowej
Sezon owocowy w pełni, dlatego trzeba korzystać. Pewnie nigdy nie jedliście sernika szpinakowego? Jeżeli tak, to powinniście wypróbować przepis 😉
Składniki
Spód z komosy ryżowej
- 200 gram ugotowanej komosy
- 300 gram orzechów włoskich
- 100 gram cukru pudru
Masa serowa
- 400 gram szpinaka baby
- 1 laska wanilii
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 750 gram tłustego twarogu
- 3 jajka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z ½ cytryny
- 200 gram cukru
Przygotowanie
- Komosę blendujemy z orzechami i cukrem pudrem. Wykładamy na spód tortownicy. Szpinak blendujemy z sokiem z cytryny, dodajemy twaróg,cukier, ziarenka wanilii, ekstrakt i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy kolejno jajka i drewnianą łyżka mieszamy twaróg. Wylewamy na spód, pieczemy godzinę w 150 stopniach. Smacznego!