Porzeczkowiec czekoladowy
Porzeczkowiec czekoladowy
Sezon owoców letnich powoli chyli się ku końcowi, ale teraz właśnie wchodzą głównie porzeczki, więc nie może w tym roku ich zabraknąć 😉
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 5 jajek
- ¼ szklanki kakao
- ¾ mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
Pralina czekoladowowo-migdałowa
- 200 gram migdałów
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 200 gram malin
- 2 łyżki śmietanki 30%
Żelka z czerwonych porzeczek
- 500 gram czerwonej porzeczki
- 2 łyżeczki agaru
Beziki
- 2 białka
- 100 gram cukru
- kilka kropel barwnika
Przygotowanie
- Mąkę z kakao przesiewamy, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, a na koniec wlewamy żółtka. Mieszamy delikatnie z mąką i pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy sokiem z limonki. Na dolny blat wykładamy maliny, następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy zblendowane migdały i śmietankę. Miksujemy razem i wkładamy na maliny. Przykrywamy kolejnym blatem. Porzeczki obieramy z gałązek i zagotowujemy, dodajemy agar i wylewamy na biszkopt. Przykrywamy górą. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia. Otwieramy rant. W międzyczasie ubijamy bezę i suszymy beziki w 100 stopniach przez 1.5 godziny. Dekorujemy według uznania, smacznego!