Brownie Blondie z marakują
Brownie Blondie z marakują
Czasami nie mogę się zdecydować jakie ciasto zjeść, więc połączyłem czarne z żółtym 🙂 Kwaskowaty smak marakui świetnie uzupełnia słodkie smaki 😉
Składniki
Brownie
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- 2 marakuje
- kieliszek rumu
Blondie
- 60 gram masła
- 100 gram białej czekolady
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- 2 marakuje
- kieliszek rumu
Przygotowanie
- Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec miąższ z marakui. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy połowę tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za drugie ciasto. Postępujemy identycznie tylko zamieniamy czekolady. Pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Z wierzchu możemy udekorować świeżą marakują.