Burger z komosy ryżowej i kaszanki z hummusem bobu
Burger z komosy ryżowej i kaszanki z hummusem bobu
Wpis przygotowany wspólnie z Kuchnie Świata. Upały nie odpuszczają, dlatego dzisiaj znów bez piekarnika, tym razem pyszny burger 🙂 Kto lubi?
Składniki
Bułka orkiszowa pełnoziarnista
- 250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 ml mleka
- 25 gram świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- sezam i czarnuszka do posypania
Burger
- 1 pętko kaszanki
- 200 gram komosy ryżowej
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej
Hummus z bobu
- 200 gram ugotowanego obranego bobu
- 4 łyżki pasty tahini
- sok z dwóch cytryn
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- ser żółty
- pomidor malinowy
Przygotowanie
- Przygotowujemy zaczyn, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bułki, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z wierzchu smarujemy mlekiem z jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut albo do zrumienienia wierzchu. Następnie zabieramy się za hummus, gotujemy bób, obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy kaszankę. Zestawiamy z patelni. Dodajemy ugotowaną komosę i pozostałe składniki. Formujemy kotlety i smażymy na patelni grillowej. Składamy burger. Podajemy z ulubionymi dodatkami.