Burger z komosy ryżowej i kaszanki z hummusem bobu

Burger z komosy ryżowej i kaszanki z hummusem bobu

Burger z komosy ryżowej i kaszanki z hummusem bobu

Wpis przygotowany wspólnie z Kuchnie Świata. Upały nie odpuszczają, dlatego dzisiaj znów bez piekarnika, tym razem pyszny burger 🙂 Kto lubi?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Bułka orkiszowa pełnoziarnista

  • 250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 125 ml mleka
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sezam i czarnuszka do posypania

Burger

  • 1 pętko kaszanki
  • 200 gram komosy ryżowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej

Hummus z bobu

  • 200 gram ugotowanego obranego bobu
  • 4 łyżki pasty tahini
  • sok z dwóch cytryn
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • ser żółty
  • pomidor malinowy

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy zaczyn, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy bułki, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z wierzchu smarujemy mlekiem z jajkiem i posypujemy sezamem, czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut albo do zrumienienia wierzchu. Następnie zabieramy się za hummus, gotujemy bób, obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie, dodajemy kaszankę. Zestawiamy z patelni. Dodajemy ugotowaną komosę i pozostałe składniki. Formujemy kotlety i smażymy na patelni grillowej. Składamy burger. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.