Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą

Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą

Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą

Gorąco aż nie chce się nic piec, dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego jak ta rolada 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 120 gram cukru
  • 160 gram mąki pszennej

Krem truskawkowy

  • 250 gram truskawek
  • 400 gram mascarpone
  • 70 gram cukru pudru

Beziki

  • 1 białko
  • 50 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy i blendujemy razem z mascarpone i cukrem. Układamy wewnątrz biszkoptu i zwijamy z powrotem. Odstawiamy do lodówki. W międzyczasie ubijamy na sztywno białk0 i dodajemy stopniowo cukier. Wyciskamy na papier do pieczenia i suszymy przez 1.5 godziny w temperaturze 100 stopni. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, truskawkami i bezikami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.