Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą
Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą
Gorąco aż nie chce się nic piec, dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego jak ta rolada 😉
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 120 gram cukru
- 160 gram mąki pszennej
Krem truskawkowy
- 250 gram truskawek
- 400 gram mascarpone
- 70 gram cukru pudru
Beziki
- 1 białko
- 50 gram cukru
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy i blendujemy razem z mascarpone i cukrem. Układamy wewnątrz biszkoptu i zwijamy z powrotem. Odstawiamy do lodówki. W międzyczasie ubijamy na sztywno białk0 i dodajemy stopniowo cukier. Wyciskamy na papier do pieczenia i suszymy przez 1.5 godziny w temperaturze 100 stopni. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, truskawkami i bezikami. Smacznego!